vrijdag 2 mei 2008

Laila

Deze vrijdagmorgen ging ik op zoek naar Laila Atai. Ze heeft enkele jaren in Nederland gewoond met haar drie kinderen Maryam, Mostafa en Nasser en ze heeft in die tijd wat huishoudelijke hulp verleend aan de Moeder van Bess, Marjet, en aan enkele andere gezinnen bij haar in de buurt. Ik had het telefoonnummer meegekregen en kreeg dochter Maryam direct aan de lijn in vloeiend Nederlands, dus de afspraak was snel gemaakt. Ze wonen in een driekamerhuis vlakbij het beroemde Darlaman Paleis, waar de vroegere koningen van Afghanistan gewoond hebben. Je kunt aan de ruines van het paleis zien dat het vroeger prachtig geweest moet zijn, maar het is helemaal kapotgeschoten tijdens de langdurige oorlogen tussen warlords en de Taliban in de jaren 1992-1996.

Laila is in 1996 met haar man, Zamani, en de kinderen gevlucht uit Kabul naar Mazar-e Sharif in het noorden, waar haar broers woonden. Toen ook daar de gevechten uitbraken zei haar man dat ze maar met de kinderen het land moest ontvluchten. Er was geen geld voor hem om mee te gaan; hij is uiteindelijk gevlucht naar Tajikistan. Jaren heeft het gezin dus geen contact gehad terwijl Laila in Nederland de kinderen in leven heeft gehouden. Uiteindelijk is Laila gedwongen Nederland te verlaten en ging ze met de drie kinderen wonen in Kabul. Door puur toeval heeft ze Zamani teruggevonden. Een vriend van haar kwam hem plotseling tegen in Kabul, waar hij op zoek was naar zijn vrouw en dochters, hij had geen idee waar ze waren op de wereld. Gelukkig troffen ze elkaar weer en werd het gezin herenigd. Vrij snel daarna kwam een groot cadeau, in 2007 werd de kleine Ilyas geboren. Het is een prachtig kind, dat nu bijna gaat lopen. Zamani werkt in een apotheek in de stad. Het is alleen jammer dat we niet met elkaar kunnen communiceren, alles moet gaan via Maryam: Zamani speekt vloeiend russisch en geen woord engels.

Maryam droomt ervan om terug te gaan naar Nederland. Ze heeft me alles verteld over haar leuke school De Muze in Nijmegen en ze heeft nog steeds veel chatcontacten met haar vriendinnen in Nijmegen, die voor haar al een laptopcomputer hebben gekocht, waar ze dolblij mee is. Ik vind het bewonderingswaardig dat ze enorm gemotiveerd is om haar school hier af te maken, waarna ze misschien in Nederland kan verder studeren. De school is veel minder dan De Schutte, slechte lokalen, slechte leermiddelen en weinig gemotiveerde leraren.

Het studeren in Nederland zal echter nog wel nodige problemen met zich meebrengen. Haar ouders zijn echte moslims en voor hem mag een dochter niet alleen reizen. Dus als ze naar Nederland gaat moet of haar vader of haar broer met haar meegaan. Toen ik voorzichtig opperde dat als ze twintig is ze toch wel alleen naar Nederland zou kunnen? keek Zamani niet erg toeschikkelijk: in de Moslim cultuur kan een meisje niet alleen reizen. Het is niet zozeer zijn probleem, maar de hele buurt gaat erover kletsen........ Dus voor mij de komende tijd nog best wat werk met Zamani, hopelijk wil Myriam het goed vertalen.....

Binnenkort gaat Laila voor me koken, dus we zullen zullen zeker contact blijven houden.

1 opmerking:

Basm zei

Leuk dat je je kennissen weer hebt getroffen. Groet, Bas