woensdag 9 april 2008

Voorbereiding

Het tweede boek is voor de fijnproevers. De fascinerende beschrijving van Roy Gutman: How we Missed the Story, Osama bin Laden, the Taliban and the hijacking of Afghanistan. United States Institute of Peace, Washington, 2008, is een aanrader voor eenieder, die nu wel eens de werkelijke achtergronden van het mondiaal terrorisme wil weten. Het boek geeft een gedetailleerde weergave van hoe de USA in het begin van de negentiger jaren de ogen dicht had over wat er gebeurde in Afghanistan. Ze hadden geen interesse voor het straatarme Afghanistan en geen kennis van het radikale islamisme, hetgeen zou leiden tot de terreurdaden in Nairobi en 9/11. Het boek leest niet gemakkelijk weg vanwege de enorm vele details, maar is vooral van groot belang voor eenieder, die twijfelt aan het grote nut van contacten met en kennis van wat er gebeurt in "failed states", Afghanistan, Somalie, etc. Ontwikkelingshulp is dus cruciaal om onze cultuur te handhaven (sic).

Ik heb de tentoonstelling "Verborgen Afghanistan" in de Nieuwe Kerk in Amsterdam bezocht. Het is een aanrader voor eenieder die is geinteresseerd in de oude rijke geschiedenis van Afghanistan. De tenstoonstelling is nog open tot 20 April en er is een prachtige catalogus verschenen. Gaan kijken dus.

Er is een nieuwe Lonely Planet gids uitgekomen over Afghanistan in 2007. Prachtige fotos van het imposante landschap van Afghanistan en verder de bekende informatie.

Zeer de moeite waard is de film Kandahar uit 2001 van de Iraanse regisseur Mohsen Makhmalbaf, genomineerd voor de gouden palm van Cannes. Kandahar is een felle aanklacht tegen humanitaire onverschilligheid en politiek cynisme. De film toont niet alleen de gevolgen van twintig jaar burgeroorlog maar schildert ook de schoonheid van het Afghaanse woestijnlandschap en laat de vrouwenonderdrukkende burka zien als gewaad van oosterse mysterieuze schoonheid. Een prachtige film, verkrijgbaar in de videotheek of de betere video winkel. In dit landschap gaan we dus de kinderen onderwijs geven.

Geen opmerkingen: