zondag 20 april 2008

Zondagavond

Ik hoor zojuist op radio 1 op het internet dat PSV toch kampioen van Nederland is geworden, jammer maar waar, echter op deze blog praten we alleen over Afghanistan. Giusteren dus mijn tweede uitgebreide trip gemaakt in Kabul. Van mijn vorige bezoek herinnerde ik me dat de beste boekhandel zich bevindt in het Intercontinental Hotel, dus bezoeken. Het Hotel is prachtig gelegen op een hoge heuvel van waaruit men een schitterend overzicht heeft over heel Kabul. Het was een teleurstelling. Het hotel is in crisis, van de 250 kamers waren er slechts 30 bezet en er is weinig meer te doen, de vele winkels die er waren zijn gesloten en mijn geliefde boekhandel is verhuist naar een plek in het centrum. Met mijn Australische huisgenoot dronken we er een espresso koffie in een verder lege koffiebar.....


Teruggereden naar de stad en mijn boekhandel gevonden; Shah M Book Co, Printers, Publishers and Book sellers floreert als nooit te voren. Het kleine winkeltje uit het Intercontinental Hotel is uitgebreid tot een groot bedrijf, drie verdiepingen vol met nieuwe en oude boeken over Afghanistan, een speciale afdeling voor schoolboeken en een grote hoeveelheid Chinese stationary ook voor de schoolkinderen. We bleven er ruim twee uur en we konden met eigen ogen zien dat het goede business was. Het was moeilijk om een keuze te maken uit het vele aanbod. Turaj, bedrijfsleider en zoon van de oprichter van de bookshop adviseerde mij om het boek van Ahmed Rashid als eerste te gaan lezen. De titel is Islam, Oil and the Great Game in Central Asia. Rashid kende ik al van voetnoten van eerder genoemde boeken, het is een Pakistaanse journalist die vele boeken geschreven heeft over Afghanistan. Het is leuk om nu eens een boek te lezen van iemand uit de regio hier. Als ik het uit heb zal ik het weer kort bespreken hier.

Vandaag weer hard gewerkt aan een nieuw voorstel voor Save om in te dienen bij een tender van de World Bank. Het gaat over het opleiden van leraren voor middelbare scholen in zeven provincies in Afghanistan. Ik doe dat samen met mijn Australische collega Elly, die al een paar weken aan het voorstel aan het werken is. Deze week moeten we het indienen, dus ik zal niet veel meer kunnen schrijven op mijn blog.

Even nog een subtiel grapje uit deze Islamitische Republiek Afghanistan, Save the Children heeft een onderwijsnota geschreven voor de wereldwijde Alliantie van Save the Childrengroepen. De nota heeft de naam Rewrite the future. Het thema is duidelijk: door kinderen over de hele wereld beter onderwijs te geven kun je hun toekomst duidelijk verbeteren. Die titel werd niet overgenomen door de Afghanen: het is niet het onderwijs dat de toekomst van de kinderen verbeterd, alleen Allah kan dat doen. Daarom is de nota hier gepubliceerd onder de titel: better education, better future.

1 opmerking:

Basm zei

Dag Leo! Ik zal regelmatig je weblog volgen en erover schijven op mijn eigen weblog van vijftigplusser.nl. Groetjes en veel succes, Bas M.